Translate

No-No-NO!

Krabi 2015: Day 3 Part 1 | Pakej ke Hong Island


Assalamualaikum





Hari ketiga kami ambil pakej ke Hong Island! Tiga hari berturut pergi pulau. Sakan.

Bila google Hong Island tak ramai yang share info or gambar tentang pakej ni. Seronok ke trip ni nanti? Apa ada kat Hong Island tu? Kebanyakkan blogger ambil pakej Safari Tour. Aktiviti naik gajah, pergi Emerald poll, Hotspring waterfall, ATV, Water Rafting dan sewaktu dengannya.

Suami pulak awal-awal lagi taknak pakej safari ni. Katanya tak minat nak naik gajah. Hotspring kat kampung dia pun ada. Emerald pool? Takboleh mandi pun. Takat tengok aje kan. Cooooii! Tapi takpe. Ada la peluang nak ronda pulau lagi.

Aonang Goodwill cadangkan pakej Hong Island ambil dengan Krabi Kingdom Travel & Tour. Kami ok je. Asalkan serve makanan halal.  Disebabkan semalam dah rasa seronok naik long tail boat, maka ke Hong Island pun naik long tail boat juge. Lagi pun tak jauh mana.

FYI, Pakej ke Hong Islands ni ada 2 jenis. Pakej 1 untuk sightseeing dan snorkelling. Pakej 2 untuk kayaking & snorkelling (lebih mahal). Harga semestinya berbeza. Pakej kami ni dah siap-siap include national park entrance fee. Kalau tidak kene bayar asing. Hong Island adalah National Park.


Summary Day 3 - Pakej Hong Islands (Hong Islands & Snorkelling)

Agent: Krabi Kingdom Tour & Travel
Transport: Long tail boat
Harga: 600 baht per person
Sea Trips: Daeng Island, Paradise Island, Hong Island, Hiding room (lagoon)
Masa lawatan: 9AM - 3PM
Snorkelling: 2times
Lunch: Hong Island
Pakej termasuk: Makanan halal, minuman, buah-buahan dan peralatan snorkelling, national park entrance fee


Lepas siap breakfast, kami turun bawah dan tunggu tour agent datang ambil. Macam semalam, hari ni pun lebih kurang 45 minit kami tunggu semua ahli-ahli jemaah berkumpul dan sampai. Dah cukup korum, perjalanan ke Hong Island pun bermula. Bismillah...


Hari ni ramai hot stuff :p

First pit stop - Daeng Island

Pulau ini keunikannya adalah warna batunya
Laut sekitar pun warna kehijauan

Ambik gamba dulu

Lepas snorkelling gerak ke Paradise Island(Lading Island/Koh Lao La Ding)
Welcome to Paradise Island!

Cantik kan?

Orang pun tak berapa crowded
Aman damai je
Pulau ni agak kecil

Photographer bidang terjun
Thanx sister bagi kakak pinjam camera. Huhu.

Macam biasa GOPRO tak tinggal
Malulah asik nak tunjuk muka. Kita tunjuk belakang la pulak

Nak jugak selfie. Untuk Instagram lerrr tuuu

Pulau ni ada hutan-hutan gitu
Boleh lalu dan akan keluar ke sebelah sana pulau
Ada speed boat mendarat kat situ

Kat sini stay lama jugak
Boleh snorkelling dan mandi manda



Lepas ni cerita kat Hong Island pulak.

Till then wassalam.


Travelogue Krabi

1 comment:

  1. kanak2 1 thn -7 thn boleh sertai expidisi phi phi island/hong island ni x sis

    ReplyDelete