Translate

No-No-NO!

Krabi 2015: Day 3 Part 2 | Hong Island



Assalamualaikum 

Ini hari kedua part kedua. Lepas 40 minit di Paradise Island, kiteorang dibawa ke Hong Island. Kalau rajin boleh baca penerangan bawah ni.

"Belonging to the National Marine Park, the four superb islands of the Koh Hong group can be reached within twenty minutes from Ao Nang by speedboat, or 45 mins by longtail. Set against the spectacular backdrop of Phang Nga Bay, with its countless rocky outcrops, the islands are rightly considered to be among the most beautiful in Krabi province. 
The main island, Koh Hong is uninhabited, except for the birds, white-faced gibbons and giant monitor lizards that can be often spotted on the main white sand beach (at quiet times, at least). Its interior is home to a large lagoon (the “chamber” to which its Thai name “Hong” refers). This is best accessed at low tide by kayak, as the diminishing water level makes its colour change drastically from a deep emerald green to a clear turquoise; motor boats (either longtail or speedboats) will go around mid-tide. The entrance to the lagoon is through a dramatic cliff passage that should be photographed on your way out." - YourKrabi.com


Ini jetty Hong Island
Semua boat parking di sini
Tak pasti kenapa boat tak boleh mendarat di pantai
Sila pakai kasut bila jalan atas benda terapung ni
Boleh terbakar kaki kepanasan

Dari kejauhan boleh nampak pasir pantai memutih
Pantai ini agak panjang

Hong Island ini tidak dilindungi mana-mana pulau

2 jam di sini masih tidak cukup

Aktiviti berjemur itu wajib

Crystal clear water


Nemo takde ke?

Banyak coral-coral dah musnah sebenarnya kesan daripada tsunami Disember 2004

Selfie satu kali!

Then kiteorang dibawa ke Hong Island Lagoon
"Hong meaning ‘room’ in Thai refers to the lagoon in the middle of the island, accessible only at high tide through a narrow chasm. Inside the hong, surrounded on all sides by limestone cliffs, it felt like being let in on a wonderful secret. I’m sure this area was a haven for pirates! " - Krabi Discovery

Laluan masuk yang sempit ke Hong Island Lagoon

Ini ke tempat menyorok?

Hong Island Lagoon agak besar dan dikelilingi batu
Nampak tak budak kecik tu tengah kencing
Suka hati dia jeeeer. Pfft.

Aduh, spoil betul
mat saleh ni tayang bon*** pulak
Btw itu uncle, umur dah 50-an tapi body perhh! Oppss.
mat saleh yang sakan duk ambik gambar tu, baru buat tatoo di Hatyai jadi takboleh kene air Sepanjang hari hanya stay atas boat aje
Kesian
Hong Island Lagoon, checked!

Perrhh! Penuh orang dalam Boat
Kalau penuh macam ni biasanya geng-geng Barracuda

Ala-ala private tour pulak!
Tak makan saman

Dengan ini, tamatlah sesi lawatan hari ini

Banyak pulau kecik bertebaran atas lautan

Macam biasa balik bilik solat mandi semua, then keluar semula merayap dan tanpa jemu ke Aonang Beach lagi untuk lihat sunset. Dah balik ke esok? Eh belum lagi...esok ada lagi 1 hari sebelum balik Malaysia. 

Meh nak belanja sunset di Aonang beach untuk hari ketiga ni




Till then wassalam

14 comments:

  1. Hi,
    i pergi 5 orang ke krabi and how nak book hotel ye? max per 1 room is only 2 ppl, so macam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,
      You boleh book di Booking.com atau Agoda.com. Situ ada pilihan bilik dan tick berapa ramai yang nak check-in. Azie, biasanya kalau ada apa2 persoalan emel terus pada pihak hotel.

      Sini Azie ada share info tentang hotel yang kami stay di Krabi;
      http://azyyatiliah.blogspot.com/2015/03/krabi-2015-aonang-goodwill.html

      dan ini tips or persediaan ke Krabi;
      http://azyyatiliah.blogspot.com/2015/03/krabi-2015-persediaan-ke-krabi.html

      Harap-harap membantu :)

      Delete
    2. Oh hehe alright
      Thanks :)

      Delete
    3. Ok u're welcome :)

      Selamat bercuti!!!

      Delete
  2. Hi,
    Untuk pakej travel sepanjang U di Krabi tu U booking awal2 @ M'sia or bila dh sampai sana?

    ReplyDelete
  3. dari goodwill hotel ke ao nang beach dekat x? jalan kaki atau naik tuk tuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Weck,
      Dalam 5-7km. Kiteorang jalan kaki aje. Exercise kononnya. Hehe.

      Delete
  4. Assalam..mana best hong island ke 4nisland...kami bawa baby 1 yr ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. 4 Island! Kalau bawa baby 1 yr jangan naik long tail boat tau. Naik speed boat.

      Delete
  5. Salam nk tanye antara phi phi island, hong dan 4island mne lg best dan sesuai utk bawa bby setahun lebih dan org tua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Puan Dina Amira,
      Allah sukarnya nak jawab soalan Puan ni. Phi Phi Island lawa (orang kata wajib pergi kalau dah sampai Krabi sebab ada trip ke Maya Bay!)...4Island juga lawaa, begitu juga Hong Island! Semua pun boleh bawa baby & orang tua. Tapi eloknya bawa naik boat. Long tail boat tu kadang2 tak pakai pun life jacket. Nak panjat naik pun payah jugak.

      Delete
  6. setiap hotel ada menawarkan pakej macam2 pakej ke?sy dh slh book tiket..booked bulan 10..agak2 nya cuaca okey ka masa tu..takut pulak..

    ReplyDelete