Translate

No-No-NO!

Cuaca Panas Ular Keluar Berhijrah


Asslaamualaikum


Awal minggu ni gempar juga satu Malaysia bila murid sekolah rendah meninggal dunia dipatuk ular. Hari ni gempar lagi bila murid sekolah rendah tahun dua di Rembau pula jatuh pengsan dipatuk ular. Mujur murid tu tiada apa-apa dan boleh bangun seperti sedia kala.

Bila sebut pasal ular teringat pulak baru-baru ni jiran sebelah rumah Azie ni ternampak ular warna hitam gelap lepas balik jemput anak-anak dari sekolah. Terus dia wasap Azie bagitau. Masa tu sedap-sedap je buka pintu rumah seluasnyaaaa bagi angin masuk. Panassss katakan. Lepas dia wasap terus panik tutup pintu tingkap segala!!! Takut weh. Dia pun panik jugak. Nak turun kereta tak berani. Mujurlah terlintas pakcik guard yang berjaga di taman ni. Terus dia pi roger pakcik guard. Balik-balik je tengok dah hilang. Azie pulak berjaga dari sliding door depan je kotla nampak ular tu kemana-mana kan. Tapi memang tak nampak. Pak guard cari pun tak jumpa. Heeeee takutnya. Harap2 dia dah masuk longkang besar dan pergi ke dalam hutan. Jadi kite selamat dia pun selamat. Huhu.

Cuaca panas lit lit macam sekarang ni merupakan musim binatang berbisa seperti ular mencari tempat perlindungan ke tempat yang dirasakan sejuk dan selamat baginya. Bila kena berhijrah sebab panas ni.. mereka dikatakan sangat sensitive dan agresif (garang). Tempat berhijrah kegemaran mereka ni macam bawah dapur, dalam atau bawah almari, bawah kerusi, atas almari dan bilik air.  Ular boleh masuk rumah melalui saluran longkang, paip, bawah pintu, celah tingkap dll. Mungkin juga boleh masuk dalam kereta. Jadi kite semua perlu beringat sentiasa dan alert dengan keadaan persekitaran. Selalu periksa rumah dan kereta juga bila parking di tempat-tempat semak atau rumput panjang-panjang tu.

Ular berbisa macam tedung, selar, kapak boleh membunuh dengan cepat. Mereka membunuh dengan bisa patukan pada taring. 

Jom amalkan doa di bawah ni. Doa ni untuk menghindari kita dari haiwan berbisa. Ajarkan pada anak-anak kita. Pada ahli keluarga kita. Moga kita semua sentiasa di lindungi-Nya.

Selain itu, boleh taburkan garam kasar dan belerang/sulfur untuk keselamatan dan mencegah ular dari masuk rumah. Jadi hati-hati ya semua. Balik je periksa rumah. Periksa kereta. Periksa bilik air. Kalau keluar rumah tutup segala tingkap dan pintu.

Kredit: Mr Suffie Studi0

No comments:

Post a Comment