Ops Daging!


Opss! Mak abah jangan makan daging banyak sangat please. Nanti asid uric naik tinggi. Patutnya kita makan daging seminggu sekali sebab daging perlukan seminggu untuk diproses dalam badan. Apa akan jadi kalau di musim Aidiladha ni kita makan daging hari-hari? *sayalah tu*

Nanti gout mula menyapa. Sendi rasa berbisa. Sakitnya tanggung sendirian berhad. Oh no no no. Eh, saya takda gout!

TIPS

1. LEMON: Perahkan sebiji lemon dalam air suam. Minum awal pagi ketika perut kosong.  Kalau rasa masam-masam tu minum je. Teguk dan terus teguk. Petang pulak Azie buatkan teh o panas dengan hirisan lemon juga. Kenapa lemon? Kerana lemon dipercayai dapat mengaktifkan dan membersihkan organ hati. Selain itu lemon berfungsi sebagai detoks atau penyingkiran toksin. Hati salah satu organ utama dalam proses membuang toksin tubuh manusia. Air suam pulak membantu merangsang pergerakan usus.

Beria curik gambar lemon dari google images


2. APPLE CIDER: Campurkan 1 sudu apple cider dan 1 sudu madu ke dalam air. Minum 2-3 kali sehari kalau mampu. Apple cider ni bau dia...Ya Rabbi. Bertabahla. Selalu bonda letak apple cider dalam sos bilis. Apa kebaikan apple cider? Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien. Selain tu, apple cider membantu melindungi hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati. Paling best membantu memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan.

Apa pulak kebaikan apple cider vinegar bersama madu? 


1. Merangsang pemecahan lemak
2. Melancarkan perjalanan darah
3. Melawaskan usus besar dan kecil
4. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
5. Meredakan sakit dan sengal sendi



3. BAKING SODA: Last but not least. Ambil setengah sudu baking soda dan campurkan dengan air suam satu cawan. Minum sekali sehari. Tak pernah try step ni. Kebaikan dia? Tanya Mr google lah!



Good night!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan