Translate

No-No-NO!

2016, Keunikan Pasar Minggu Chatuchak & Terminal 21 Bangkok


Salam Selasa. Ok ini bukan Terminal Bersepadu Selatan TBS di Bandar Tasik Selatan. Ini adalah BTS Sanam Pao tengah tunggu train nak pergi Mo Chit tempat pasar minggu paling popular di Bangkok. Seakan-akan TBS eh? Jujur tak pernah sampai TBS Bandar Tasik Selatan *sorok muka dalam tudung*

Lengang macam takde orang kan. Sanam Pao ini bukan tempat pilihan tourist terutama tourist dari Malaysia. Backpacker dari Malaysia biasanya suka stay di hostel atau hotel berhampiran BTS Ratchathewi. Kenapa? Sebab situ ada masjid dan banyak retoren halal.



Suka Sanam Pao. Aman tenang dan tenteram. Tak serabut dan berebut dengan orang. Walaupun agak jauh sedikit Ratchathewi tapi senang akses sebab dekat dengan BTS. Trip 2014 pun stay di sini juga. Menginap di Abloom. Pintu belakang Abloom memang dekat sangat dengan BTS Sanam Pao. Kali ni menginap di Bangkok Patio. Walaupun agak jauh berjalan, tapi jangan risau mereka ada sediakan tuk-tuk. Free servis dari 6am - 9pm. Call je nanti mereka datang ambil di BTS Sanam Pao ni. 

Bangkok Patio - Tuk Tuk


Tangga BTS di sini benar-benar buat ayahbonda nightmare. Huhu. Tapi alhamdulillah lutut mereka masih kuat dan cergas. Berkat exercise naik turun tangga rumah sendiri. Hehe. Moga terus kekal fit dan cergas. Nak naik BTS jangan lupa beli RABBIT CARD!

Pemandangan pasar minggu Jatujak atau Chatuchak dari atas train. Berderet je bumbung kedai. Waktu operasi Jatujak seawal 6 am. Sedikit pesanan khidmat masyarakat..Nak pergi pasar ni pergilah awal pagi. Sebab kesesakan melampau akan berlaku menjelang tengahari. Mana tahu korang pergi pagi dapat harga murah. Harga buka kedai ;) Pasar Chatuchak hanya ada pada hari SABTU & AHAD sahaja.

Bersediaaa untuk sesat dalam pasar minggu Chatuchak! Fuh tengok map pun dah terasa padat. Realitinya lagilah. Ada lebih kurang 8000 kedai di sini. Tips shopping di Pasar Chatuchak...kalau dah berkenan dengan suatu barang, tak payah fikir nak round dulu datang semula kemudian. Beli aje terus. Takut tak jumpa semula kedai tadi. Tapi kaaannnn...boleh jadi jugak korang ulang alik laluan yang sama je dari pagi sampai petang. Hiks.

Kalau nampak menara ni maknanya dah dekat dengan restoren halal! Perut pun dah meronta-ronta minta diisi. First trip dulu pergi Pasar Chatuchak perut meragam nak melabur. Tak sanggup nak pergi tandas awam jadi berkejaran balik hotel cari tandas. Dan alkisahnya sekali lagi di Pasar Chatuchak ni perut memulas, peluh menitik membasahi pipi dan-dan tu dah nak terkeluar isi usus besar. CONFIRM tak sempat balik hotel. Pasrah dan reda cari tandas awam. Rupanya banyak tandas awam di sekitar Chatuchak. Ada bayaran yang dikenakan (dah lupa berapa bhat) dan boleh melabur dengan aman. Tandas super duper bersihhhhhh sangat (untuk kategori pasar)! Dan paling penting ada paip air. Phew bersyukur teramat sangat. Ok, ingat lagi tak cerita pasal tandas kat Cho Binh Tay Vietnam?Ohh my ohh my itu sangat scary.....



Maaf tayang gambar geli-geli kat blog. Mesej sebenar nak suruh tengok wayar elektrik atas kepala tu. Ini pemandangan biasa di sekitar Thailand. Krabi juga macam ni. Berserabut sekali, berselirat bersilang pangkah. Pokok pun jadi mangsa tempat sangkut wayar letrik. Menangis TNB kalau dapat project penstrukturan semula wayar elektrik kat Thailand ni. Tapi ajaibnya shopping mall tetap gah di mata pelancong. Macam mana ye diorang buat maintainance. Ish. Yang penting free WIFI tetap ada. Kerlass.

Bungkus satu ikat tepi. Selain Indonesia, Bangkok juga memang terkenal dengan produk kayu kayan macam ni. Kerja tangan mereka memang ohsem! Especially senduk2 memasak. Jauh lebih elok dari beli senduk kayu berjenama di Robinson!

JJ Benjarong. Product of Thailand. Benjarong (Thai เบญจรงค์) ware is a kind of painted porcelain in Thailand. The name literally means 'five colors'. The painted decoration usually consists of 3 to 8 colors. Ada tea set, ada pinggan mangkuk, ada bowl, untuk letak abu mayat pun sesuai kot. Ok bungkus satu ikat tepi jugak!



KORAKOCH. Perempuan cantik ini salah sorang fashion designer di Bangkok. Dia founder, dia designer, dia model, dia penjual, dia tapau semua job :)

Kedai makan halal di Pasar Chatuchak. Saman Islam. Harga boleh tahan mahalnya.


Pad Thai, phat Thai or phad Thai is a stir-fried rice noodle dish commonly served as a street food and at casual local eateries in Thailand. Recommended. Street food wajib cuba jika di Bangkok.


Chicken Kapao (Thai Basil chicken). Inilah menu suami hari2 di apartment. Masak sendiri. Nanti azie share resepi okey. Simple, healthy & sedaaaap! Ayahbonda makan nasi beriyani. Ok kureng sedap. Nasi Briyani Thailand memang pelik sikit. Tapi Nasi Briyani pagi pakcik Klate tepi masjid Ao Nang di Krabi memang sedap. Teringat2 sampai sekarang kesedapannya tu.

First time dulu (2014) kiteorang jumpa kedai lain, kali ni jumpa kedai lain di pasar Chatuchak. Explore, ikut lorong dan jalan berbeza. Pasti akan jumpa macam2 barang yang best-best untuk dibawa pulang ke Malaysia. Nak cari semula memang tak jumpa dah! Dari segi pakaian pakai seringkas dan senipis yang boleh sebab panas hangat! Lagi ramai orang lagi hangat. Takde aircond. Lorong jalan kaki antara kedai dengan kedai pun sempit. 

Kenyang perut makan di pasar Chatuchak balik hotel solat, rehat, mandi dan keluar semula pergi Terminal 21 pulak. Azie suka Terminal 21 ni sebab sini ada H&M, Mango, Guess, G2000, Camel Active, Jaspal, Charles & Keith, Esprit, The Body Shop, Victoria Secret, Onitsuka Tiger, M.A.C. Brand yang dah biasa kita dengar. 

Pastu setiap floor ada konsep & tema tersendiri. Sampailah ke rest room a.k.a toilet pun ikut tema. Contohnya;

LG Floor - CARIBBEAN (Supermarket)
1st Floor - TOKYO (Ladies Boutiques)
2nd Floor - LONDON (Menswear / TShirt & jeans)
3rd Floor - ISTANBUL ( Unique products)
4th Floor - SAN FRANCISCO (F&B)
6th Floor - HOLLYWOOD ( Cinema, Fitness First, SPA, IT & Gadgets)


Banyak booth-booth kecil kat bawah ni. Macam-macam benda unik hasil tangan orang Thailand.


Argghhh i love Bangkok very much!

Acah-acah Shibuya Tokyo. InshaAllah Tokyo mu tunggu kami datang! *hint*



Ewah siap melambai nak pergi London. InshaAllah mudah-mudahan impian itu jadi kenyataan suatu hari nanti. Tak salah berangan. Bukan kena bayar. Ayuh kita usaha jadikan angan-angan sebagai kenyataan. Amiin. 2 orang ahli sumo ni dari dulu sampai sekarang tak habis-habis bersumo. 



My imam, my best friend, my Aaron Azif :p & my everything 


Bila penat dan lapar. Mereka berdua masih lagi shopping! 



For me Terminal 21 memang best untuk untuk cuci mata dan shopping terutama suami. Banyak baju lelaki yang rare kat sini. Bangkok totally is the best place to shop till u drop!


3rd Floor - ISTANBUL


4th Floor - SAN FRANCISCO


2nd Floor - LONDON

Jika anda ke Terminal 21 Bangkok, jangan lupa tour tandas setiap floor. Korang akan rasa whoaaaaaa!

No comments:

Post a Comment