Translate

No-No-NO!

Air Tangan Suami | RESEPI KRAPAO


Suami MASAAK! 
Suami MEMASAK?

Ya betul. Seminggu suami balik Malaysia, me yang gantung periuk. Kihkih. Bertuah la badan. Seminggu dapat makan air tangan suami. Ok tipu. Exaggerated. 

Sebenarnya semenjak tugas suami jadi chef untuk kawan-kawan di apartment. Semangat dia masuk dapur lain macam. Haritu gigihla kiteorang jelajah Tesco, Mydin, Giant mencari daun Holy Basil untuk dibuat Kra pao atau dalam bahasa antarabangsa Thai Basil Chicken /Beef manakala dalam bahasa Melayu dipanggil Ayam/Daging goreng bersama Daun Selasih.

Krapao ni adalah masakan Tradisional Thai yang sangat popular. Cara masaknya ayam/daging digoreng kering bersama daun selasih suci (Thai Holy Basil) dan dihidang bersama nasi panas dan telur mata. Cara masak pulak senang gila. Memang mudah dan ringkas. Dan paling penting S E D A P . Tak payah usus bekerja keras nak hadam masakan yang complicated. 

Untuk trip ke Bangkok kali ni Azie dan suami banyak order menu Krapao dan Pad Thai. Kalau di Malaysia salah satu restoren yang sediakan dua-dua menu ni ialah Boat Noodle. Tapi Boat Noodle punya Krapao kadang-kadang terlebih masin. Sakit kepala makan banyak garam.


Thai Basil Chicken atau Pad Krapao

Seminggu duk makan krapao air tangan suami. Saya mengaku saya ketagih! hari-hari makan pun boleh. 


RESEPI KRAPAO

Bahan-bahan:

200g ayam atau daging
5-6 ulas bawang putih
Daun Selasih Suci (Holy Basil)
4-5 biji cili padi
1-2 sudu besar sos tiram
1-2 sudu besar Kicap (kalau perlu)
1 sudu kecil sos ikan (kalau suka)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Penyediaan:

1. Bawang putih, cili cincang halus (tumbuk or blend boleh)

2. Daun selasih ambik daun jer, batang tak yah. Segenggam daun ni dah cukup kalau untuk satu hidangan. Lagi banyak lagi kuat bau wangi dia, lagi best :)

3. Ayam atau daging potong kecil

Cara memasak:

1. Tumis bawang putih dan cili hingga naik bau.

2. Masukkan ayam. Masak hingga ayam masak dan air ayam kering. Kalau nak berkuah boleh biarkan sikit air ayam.

3. Masukkan sos tiram, gula dan garam. Kacau hingga sebati.

4. Kalau perlu masukkan kicap manis sikit, bagi kaler menarik sikit.

5. Kacau hingga sebati.

6. Masukkan daun selasih. Kacau sebati dalam 30 saat kemudian tutup api. Kacau hingga sebati hingga daun sebati.

7. Siap untuk dimakan. Makan dengan nasi putih dan telur mata adalah cara tradisional Thai.


Untuk masak Krapao perlu guna Holy Basil. Tapi kat Shah Alam payah nau nak jumpa Holy Basil. Yang ada di Tesco atau Giant atau Jaya Grocer adalah Sweet Basil. Holy Basil dan Sweet Basil adalah dua daun berbeza bau dan rasa. Kat Malaysia pasrah je guna Sweet Basil. Kat Bangkok kalau guna Sweet Basil buat krapao kena gelak dengan orang Bangkok. Pffttt.

Mesti cuba resepi ni tau!

2 comments:

  1. adoi..banyaknya jenis basil..huhu..fail ni nak kenal..hehe

    husband lg expert brg2 dapur..huhu

    ReplyDelete