Resepi Mudah Cendawan Celup Tepung





Resepi mudah cendawan celup tepung. Gerimis petang-petang begini sedap makan cendawan tiram goreng ra crunchy krup krap panas-panas.....cicah cili sos sambil hirup kopi panas. Menyegarkan!

Bahan-bahan
Cendawan tiram kelabu/putih
Tepung gandum
Tepung jagung
Garam
Lada hitam
Air sejuk yang betul-betul sejuk keluar dari peti sejuk


Cara buat cendawan celup tepung
Alamak sis tiada sukatan. Sebab agak-agak gitu.
Nisbah tepung jagung tu hampir sama dengan tepung gandum (or boleh kurangkan sedikit). Jangan letak tepung jagung sikit sangat. Cth: 1/2 cawan tepung gandum. 1/2 cawan juga tepung jagung.
Garam & lada hitam
Optional: Nak nampak kekuningan letak sikit serbuk kunyit
Masukkan air sejuk tadi dan kacau dengan whisk sampai sebati.
Konsistensi agak likat. Jangan terlalu cair. 
Cendawan lepas basuh, sejatkan dan keringkan. Kalau basah nanti masa goreng meletup-letup. Pastu tepung yang menyalut cendawan tadi kena tendang dan tertanggal. Maka togellah cendawan tadi. Termendaplah salutan tepung tadi di dasar kuali. Heheh.
Tunggu minyak cukup panas baru mula goreng cendawan. Minyak tak cukup panas nanti cendawan jadi soggy. Lembik kena serap dengan minyak.

Ok itu saja. Siap dah cendawan salut tepung / cendawan goreng tepung rangup!
Selamat mencuba! :D




2 ulasan: