Cara Mudah Buat Onion Ring Rangup



Tiba-tiba suami ajak tengok movie Venom. Alamak! Nak makan apa untuk kudap-kudap nih. Kat wayang bolehla beli popcorn.

Masuk dapur, tengok ada bawang holland, ada tepung gandum, ada tepung jagung. Oklah. Kita buat onion ring rangup.

Hari ni saya kongsi cara mudah buat onion ring yang rangup atau crispy. Kat rumah jarang saya masak guna tepung gandum & tepung jagung (acah-acah gluten free). Sepeket tunggu setahun baru abis agaknya. Sepatutnya onion ring ada salutan breadcrumbs (serbuk roti). Check2 dah expired. Baru guna dua-tiga kali. Aduhhh! Be creative. Kita guna jelah bahan yang sedia ada di dapur. Takpelah tiada breadcrumbs pun. Onion ring rangup tanpa serbuk roti.


Sungguh crispy! 2 biji bawang holland dapat kuantiti banyak ni.


Bahan-Bahan
Bawang Holland 2 biji
Tepung jagung
Tepung gandum
Breadcrumbs @ serbuk roti
Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam
Air sejuk yang keluar dari peti sejuk


Cara mudah buat onion ring

Potong bawang holland 
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
Seasoning dengan garam & serbuk lada hitam
Tuang sedikit demi sedikit air sejuk dari peti sejuk kacau dengan whisk sampai dapat consistency yang diperlukan. Jangan cair sangat
Celup bawang dalam sebatian tadi kemudian golek dalam breadcrumbs. Kalau tiada, terus masuk dalam frying pan.
Tunggu minyak cukup panas baru mula menggoreng. Minyak tak cukup panas nanti jadi soggy. Lembik kena serap dengan minyak.
Siap sudah onion ring rangup tanpa serbuk roti!


Nak lagi easy-peasy guna sahaja tepung bestari. Beli di tesco. Tinggal bancuh sahaja. Pastu celup dalam breadcrumbs. Then goreng.









2 ulasan:

  1. alahai mcm sedap je, makan hujan hujan ni

    BalasPadam
  2. Tak jadi aku buat.. Hahaha x sedap.. X master lagi kot teknik ni

    BalasPadam