Translate

No-No-NO!

#2 16 Hari Pergi Jepun | Japan Travelogue 2017


Salam. Plan nak kembara @ musafir ke Jepun ni bermula lepas balik dari Korea. Kata suami dari kecik teringin nak jalan-jalan Japan. Peminat tegar anime. Si isteri pulak teringin nak melihat dan merasai sendiri Sakura @ cherry blossom di Jepun. Maka gigih si isteri memburu tiket kapal terbang murah :p 

Excited nak tahu betulkah Tokyo, world safest cities?! Betulkah ketepatan masa di Jepun seperti yang di war-warkan?! Betulkah Jepun sangat bersih tiada sampah? Betulkah longkang-longkangnya sangat bersih sampai ikan sudi berenang-renang di tepian longkang tak macam longkang kita berkeladak dengan sampah? Masha Allah tak sabar!

Alhamdulillah April 2017 bermula pengembaraan Nobita & Shizuka Malaysia selama 16 hari ke Jepun negara matahari terbit. Dengan izin Allah timing kami tepat. Tak sia-sia buat research cherry blossom forecast. Semuanya berbaloi-baloi. Sakura tengah berkembang indah bak kayangan di Japan semasa kami berada di sana. Allah SWT mencipta keindahan yang luar biasa melalui sakura yang berkembang serentak. Betul lah kata orang Japan antara destinasi tercantik untuk melihat cherry blossom. 

Waktu Jepun 1 jam lebih cepat dari waktu Malaysia. Terasa seperti di Sabah, jam 4 lebih dah mula Subuh. Jam 5.30 matahari dah mula munculkan diri.  


Currency di Jepun ketika kami pergi ni;
RM1 = 40 yen
RM4 = 100 yen
RM40 = 1,000 yen

1,000 yen tu nilainya macam RM10 di Malaysia. Arghh bertapa teruknya currency kita. Semangkuk ramen pun harga 1,000 yen. Jadi selama di sana terpaksa kiteorang buat-buat tak ingat nak convert terutama bila bab makan-makan. Tak makan memang boleh kebulur. Walaupun satu beg makanan bawa dari Malaysia memadai untuk breakfast 2 orang sahaja. Lagipun rugi kalau tak menikmati citarasa Jepun. Pada hemat Azie Japan lebih muslim friendly berbanding Korea. Tak sangka banyak restaurant halal dan prayer room yang kami jumpa di Tokyo! Masha Allah Japanese food semuanya sedap sedap belaka. Tak boleh nak menahan tau.

Tips from our little experience kita share kemudian. Sekarang ni nak share dulu some of our pics from Japan with love :))


Day 2, 31.04.2017, Harajuku Station, Tokyo


Day 2, 31.04.2017, Yoyogi Park, Tokyo


Day 2, 31.04.2017, Takeshita Dori (Takeshita Street), Tokyo


Day 2, 31.04.2017, Masjid Tokyo Camii, Tokyo


Day 2, 31.04.2017, Omotesando Tokyo


Day 3, 01.04.2017, Ueno Park, Tokyo


Day 3, 01.04.2017, Masjid As-Salaam (Okachi-machi Mosque), Tokyo


Day 3, 01.04.2017, Akihabara Electric Town, Tokyo


Day 3, 01.04.2017, Sensoji Temple, Asakusa Tokyo


Day 3, 01.04.2017, Sumida Park, Tokyo


Day 4, 02.04.2017, Odaiba Tokyo


Day 4, 02.04.2017, Ginza Tokyo


Day 5, 03.04.2017, Lake Kawaguchiko Tokyo


Day 6, 04.04.2017, Fuji Q Highland Theme Park


Day 7, 05.04.2017, Gala Yuzawa Japan *rasa nak menangis tengok salji*


Day 8, 06.04.2017, Disneysea Tokyo

Day 9, 07.04.2017, Fushimi Inari Shrine, Kyoto


Day 9, 07.04.2017, Kinkaku-ji Temple (Golden Pavillion), Kyoto


Day 9, 07.04.2017, Philosopher's Walk, Kyoto


Day 10, 08.04.2017, Arashiyama Bamboo Forest, Kyoto


Day 10, 08.04.2017, Kimono Forest, Kyoto


Day 10, 08.04.2017, To-ji Temple (Five Story Pagoda) Kyoto


Day 11, 09.04.2016, Nara Park Japan 


Day 12, 10.04.2017 Universal Studio Japan


Day 13, 11.04.2017, Kaiyukan Aquarium, Osaka Japan


Day 14, 12.04.2017 Tempozan Ferris Wheel Osaka Japan


Day 14, 12.04.2017 Glico-man, Osaka


Day 15, 13.04.2017 Himeji Castle Japan


Day 15, 13.04.2017, Kobe Ropeway Japan


Day 16, 14.04.2017, Rinku Premium Outlets, Rinku Town Kansai

Masha Allah Jepun sangat indah dengan persekitaran, budaya dan tatacara hidup mereka. Tak sabar nak berkongsi. Tunggu Japan Travelogue 2017 okey!

Sekian, wassalam.


2 comments:

  1. x puas...kena publish buku 16 hari travelog ke Japan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Oke over sangat nak buat buku. Tak layak pun!

      Delete