Translate

No-No-NO!

Resepi Sebuku Roti | Buat Roti Dengan Noxxa Breadmaker


Bye bye Roti Gardenia


*semalam cekodok. Hari ini roti pulak*

The Loaf fresh from the oven!

Potong roti tu perlahan-lahan ya macam mana perlahan-lahan awak masuk ke dalam hati saya 😏

Hero of the day : Noxxa Breadmaker

Orang yang tidak pro memasak harus terima hakikat perlukan bantuan gajet. Heheh. 

Noxxa breadmaker ni memang lama dah bertapa di dapur rumah Bonda. Kalau tak silap Noxxa Breadmaker yang ada di pasaran sekarang macam jenis microwave. Pintu kat depan. Betul ke?

Sebab ramai orang kat rumah Bonda, maka Bonda buat roti. Teramat dan tersangatlah senang buat roti dengan Noxxa Breadmaker. Hanya masukkan bahan-bahan roti dalam breadmaker dan biarkan Noxxa Breadmaker yang bekerja. Set kan sahaja setting yang diperlukan. Gajet putih ini yang akan bekerja keras menguli doh. Tempoh masa siap sebuku roti ialah 3 jam uols! Begitu lama. Jadi boleh plan. Kami biasa makan dengan mushroom soup atau cicah sambal sardin mahupun sambal ikan bilis pun sodap. 

Minum petang makan roti panas-panas fresh from the oven dan cicah mushroom soup dengan secangkir kopi panas. Sambil menikmati suasana hijau pepohon di mini garden rumah Bonda dengan angin petang sepoi-sepoi bahasa menyapa lembut di pipi tak berapa gebu. Fuh terangkat mood santai petang anda! Masa inilah kami ambil peluang bersembang dan berborak dengan adik beradik dan ibu bapa. Family bonding gitu. 

Inilah resepi sebuku roti nya;

Resepi Loaf Bread Dengan Noxxa Breadmaker

Water 3/4cups
Olive oil 2 tbs
Sugar 6 1/4 tbs
Salt 1 tb
Egg yolk 2
Bread flour 3 cups
Dry milk powder 2 tbs
Active dry yeast 2 tbs

Masuk bahan-bahan ikut turutan di atas. Selesai!


Curi-curi ambil gambar. Harap-harap roti tak terkejut dengan flash camera yang tiba-tiba muncul. Sila tunggu 3 jam untuk siap.

Nak buat aneka roti lain pun boleh juga. Nak buat pizza base pun boleh. Ikut je resepi yang diberi dalam buku. Senang, mudah & ringkaskan!


2 comments:

  1. syoknya..makin bersemangat la lepas ni
    JanjiKita

    ReplyDelete
  2. Waa..bestnya..lepas ni kena beli juga la noxxa ni.. Kikiki

    ReplyDelete