Translate

No-No-NO!

Hampas Juicing Bertukar Jadi Lempeng dan Cekodok


Assalamualaikum. Hai semua.

Malam-malam yang sepi ni terpanggil nak update belog pasal hampas juicing. Sapa suka juicing?🙋

Perasaan excited yang tak tahu macam mana nak cakap bila suami bawa balik gajet dapur yang sangat magic ke rumah. Dahla gajet tu warna merah. Kalau boleh dari blender, mixer, food processor, oven, microwave..periuk belanga semua nak seragam warna merah. Oke over.

Pastu gajet magik ni boleh masuk sebiji epal, perah-perah keluar air warna cream yang banyak, masuk celery perah-perah keluar air, masuk bayam keluar air hijau, masuk carrot keluar air warna oren. Wah siapakah pencipta gajet ini? Memang terbaik.

Hurom Slow Juicer

Tapi perasan tak? Hampas dan serat yang dah kering tapi sebenarnya masih basah dan lembik-lembik tu banyak. So kita nak buat apa? Bila tengok masuk begitu sahaja dalam tong sampah rasa sayu dan bersalah lah pulak. Membazirnya! Membazir tak elok jadi kawan Syaiton nir rajim. Nanti lama-lama jadi alah tegal biasa. Tiada rasa bersalah membazir dan membuang makanan sesuka hati. Kalau Bonda nampak ni mesti dia tak suka.

Bila show off dengan bonda, benda yang paling ditakuti selama ini benar-benar terjadi. Bonda tak setuju sama sekali 🙅  Apa guna ada juicer ambik air tapi serat dibuang. Katanya serat tu yang berkhasiat.  Dahla mahal...belajar membazir pulak tu dan nampaknya macam banyak keburukan dari kebaikan ada slow juicer ni. Memang iols kena bahan. 

Akhirnya datangla idea kreatif lagi inovatif bonda nak recyle semula hampas buah-buahan dan sayur-sayuran ni. Mangsa pertama apple. Semua serat-serat apple selamat dicekodokkan. Maka, wujudlah cekodok apple. Lepas digoreng memang crunchy!

Lately banyak guna carrot sebagai bahan utama untuk juicing. Satu plastik carrot australia harganya RM3.40 macam tu. Carrot ni banyak airnya. Rasa pun sedap. Idea bonda seterusnya melempeng carrot. Tak sangka hampas carrot tu elok dan sedap buat lempeng. Tapi kalau asal hampas carrot jadi lempeng, hari-hari pulak kiteorang minum petang makan lempeng. Isk isk isk boring la pulak.

Cubaan berikutnya buat cekodok carrot pulak. Cubaan pertama memang terbaik. Garing, rangup dan menjadi rebutan seisi rumah. Makan panas-panas dengan air kopi memang terangkat.

Resepi Cekodok Carrot

Hampas Carrot
Tepung gandum
Telur
Bawang
Bilis
Cili
Garam
Sedikit air untuk bancuh

Hampas carrot yang diperah keluar oleh En Hurom. Kering dan seolah-olah ia carrot yang diparut!


Jangan masuk peti ais esok lusa baru nak bancuh. Nanti tak sedap & tak fresh. Terus transfer dalam bekas bancuhan. Campur tepung gandum, letak banyak-banyak bawang besar & cili, letak juga ikan bilis. Akhir sekali sedikit garam. Bancuh dengan air.

Goreng kan dia

Makan panas-panas. Mula-mula minum jus dulu masa perut kosong. Kemudian barulah makan cekodok carrot ni. Kat rumah ni sekejap je dah licin sepinggan. 

Lepas ni jangan dibuang begitu sahaja. Recyle la semula. Buat lempeng ke cekodok je. Takda idea sangat buat scrub di tubuh badan atau scrub muka. Ataupun terror giler jadikan face mask ke. Apa-apalah asalkan tidak ke tong sampah begitu sahaja. 

Sharelah korang buat apa dengan hampas-hampas tu semua? Ala sharelah. Nak tiruuuuuuu...


7 comments:

  1. Bagus.. bagus... mmg serat-serat tu banyak khasiatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Fiber tinggi. Bagus untuk usus :D

      Delete
  2. Wahh kreatif .. zaman gawat ni kena kreatif.. tak baik jugak membazir hiii..

    ReplyDelete
  3. sis dah beli hurom ke.. yang kuvings tu mana.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhee...perihatin :D

      Kuvings ada di rumah sendiri. Hurom ni adik sis yang beli untuk juicing di rumah Bonda :)

      Delete