Translate

No-No-NO!

Part 1: Pusat Mata & Lasik Prof Muhaya


Assalamualaikum. Ya betul. Azie sebenarnya rabun jauh dan berkaca mata sejak 17 tahun lepas. Tingkatan 4 & 5 belajar di asrama. Banyak membaca dalam gelap *banyaklah sangat!* pastu tengok tv dekat-dekat *memang padan muka. Sekarang rasakan!*. Mula rabun ketika nak SPM. Masa tingkatan 5 kalau duduk di belakang dah tak nampak jelas papan hitam. Kawan-kawan hostel blok depan duk melambai-lambai pun tak nampak. Janganlah ada yang kata kita sombong.

Serabut dengan spek, zaman matrik mula belajar pakai contact lense. Huiii memang seram gila nak letak contact lense walaupun dalam mata sendiri. Sudahnya roommate yang tolong letakkan. Boleh pulak gitu? Setiap pagi my darling roommate tolong tenyeh2 kan mata iols ni. Pakai contact lense perlu rajin. Perlu hygiene. Contact lense maksimum pun boleh pakai 8 jam. Jadi bila dah pandai ber contact lense, most of the times memang pakai lense. Kadang-kadang pakai lebih 13 jam. Mujur tak dapat infection!

Zaman belajar, sedikit MALAS. Break tengahari balik bilik. Tidur sekali dengan contact lense. Memang berani. Bila tinggal solution kat bilik, mata rasa gatal2 suka hati rub dengan air dari tap water. Semua tu penjagaan yang SALAH SAMA SEKALI! Perangai buruk ni berterusan sampai uni. Bila ada kejadian lense hilang dari mata lepas bangun tidur, barulah panik habis . Mak abah cuak tak berdarah. Lepas urut2 angkat-angkat kelopak mata, baru lense turun semula. Pengajaran. Lepas tu setiap kali tidur walaupun sejam bukak juga contact lense.

Eh panjang membebel. Kita pendekkan cerita. Terjentik tangkai hati untuk bai bai spek dan selamat tinggal contact lense. Pasang impian dan angan-angan nak buat LASIK sebelum pergi umrah. Nak tengok Kaabah dengan jelas. Mudah-mudahan dapat beribadah dengan lebih baik & selesa. Pergi masjid asik terjatuh spek time nak rukuk sebab sangkut kat leher baju. Nasib tak baik kena pijak dengan orang saf depan. Selain rasa letih dengan semua penjagaan-penjagaan rapi dan kepala asik pening dengan power mata yang makin naik mencanak-canak ni...terasa keberanian dan keyakinan diri membuak-buak nak buat LASIK. Bila niat kerana Allah SWT, maka Allah SWT permudahkan jalan dan percepatkan urusan. Tak sangka secepat ini boleh buat LASIK *cry* *cry* *cry*

Bila sebut LASIK. Dalam fikiran tiada yang lain. Terus teringat Prof Muhaya. Memang tak survey dah. Bila ia berkait dengan pancaindera utama pasti kita mahukan doktor yang terbaik bukan. Jadi macam mana caranya atau step by step nak buat LASIK?

Pastikan DAH 10 hari TAK PAKAI CONTACT LENSE
sebab soalan ini akan ditanya ketika call untuk buat temujanji

Buat temujanji untuk pemeriksaan mata dan tentukan status mata sama ada layak atau tidak untuk menjalani rawatan ReLEx-SMILE / LASIK.

Call Pusat Mata & Lasik Prof Muhaya
03-8741 5138 (waktu pejabat sahaja) @ 
017-8771819 (SMS/WhatsApp sahaja)
Kalau ada pertanyaan apa-apa boleh terus bertanya pada mereka ni.
Cth: Boleh tak mata juling nak buat LASIK? 
Cth lain: Saya ada diabetis, boleh ke nak buat LASIK?
InshaAllah pasti mereka boleh jawab sebaiknya.

Alamat
Prof Muhaya Eye and Lasik Centre, S-29 Ground Floor Pearl Avenue Condominium, Jalan Pasir Emas, Sungai Chua, 43000 Kajang, Selangor

Waktu Operasi
Isnin - Jumaat
8.30 am - 5.30 pm

Appointment Azie untuk pemeriksaan mata
 ISNIN, 4 Julai 2016 jam 9.00am - 8.00am
*Rabu 6 Julai Raya uols! Tak sempat nak guna mata baru masa raya*

Kos pembayaran pemeriksaan mata
Rm660 (bawak duit secukupnya)
Kita diminta datang berteman : limit seorang sahaja untuk keselamatan& keselesaan. 

Lain-lain Info 
1) Pemeriksaan mata mengambil masa 3-4jam 
2) Kalau setuju buat LASIK, bayar deposit RM810. LASIK - perlu lakukan hari berbeza dengan pemeriksaan mata
3) Tarikh surgery klinik akan tentukan
4) Total kos : RM7,200- RM11,700 untuk  kedua belah mata 
5) Rawatan ReLEx-SMILE - boleh dilakukan hari yang sama dengan pemeriksaan mata

Step pada hari pemeriksaan mata

1. 8.30 klinik buka terus ke kaunter pendaftaran. Inform nama dan waktu appointment.

2. Then duduk sebentar tunggu nama dipanggil untuk isi borang details. Antara info yang ditanya nama, alamat, berapa lama kita berkaca mata, berapa lama kita dah pakai contact lense, most of time kita pakai spek or contact lense. 

3. Diberi 1 buku khas. ReLEx-SMILE / LASIK Post Operative Guideline. BACA & HADAM. Sila ulang banyak kali baca. Dalam tu ada details kesan-kesan selepas rawatan, details yang perlu dilakukan pada hari surgery, do & don'ts, expected visual outcome. Fahamkan sebab ia sangat PENTING.

3. Nama dipanggil untuk mulakan eye assessment. Masuk dalam bilik pemeriksaan. Anda nampak beberapa machine yang canggih manggih. Pemeriksaan dilakukan oleh mereka yang bertauliah. Berdasarkan pengalaman Azie, ada 5 mesin yang digunakan. Bermula dengan test power mata, then bola mota, kemudiaan ketebalan kornea mata. Next to measure the cross section of optic nerve head and macular. Last sekali baru jupa optometrist macam nak buat spek baru tu. Selesai semua procedure tunggu luar semula hingga nama dipanggil untuk berjumpa Prof Muhaya.

4. Sesi konsultasi bersama Prof Muhaya. Masa ni korang nak tanya apa-apa soalan silakannnn.

Alhamdulillah, selepas pemriksaan mata bersama Prof, mata Azie in excellent condition walaupun power mata naik sehingga 5.20! Mata Azie sesuai untuk kedua-dua rawatan. Kalau nak buat Relex-Smile boleh buat dah on the spot. Azie tak boleh nak decide lagi. LOL. Datang sebenarnya nak buat LASIK. Bila dengar penerangan Prof terus bertukar nak buat RELEX-SMILE. Macam mana nih? Prof cakap balik dulu, lepas raya boleh decide.

Tau dah mesti korang tertanya-tanya. Apa pulak ReLEx SMILE ni? 

SMILE - Small Incision Lenticule Extraction

Apa beza LASIK dengan ReLEX-SMILE?


Moga-moga pencerahan dari Prof membantu korang buat keputusan ^_^

Ada banyak  lagi info yang kita patut tahu sebelum buat LASIK. Ada dinyatakan dalam guideline ni. Ini hanya petikan page 3 & 4 sahaja. 
Jadi kena baca betul-betul dan hadam booklet yang diberi ni.

Eye Assessment -  Mata kena buntangkan banyak kali. Kena tahan berkelip. Kena pandang macam-macam cahaya. Proses eye assessment menyebabkan bola mata kita jadi kembang. Sebab tu prosedur LASIK perlu dibuat pada hari lain. Tapi tidak menjadi masalah dengan rawatan ReLEX SMILE.


NOTA: Kalau korang dah buat keputusan nak buat Relex-Smile, lepas pemeriksaan mata terus korang disiapkan untuk prosedur. Boleh buat hari yang sama. Jadi orang yang tinggal jauh tak perlu datang 2 kali. Tapi sila sediakan wang secukupnya untuk rawatan ini ^_^ . Pembayaran perlu dibuat terlebih dahulu sebelum prosedur dijalankan. Boleh secara cash / debit card / kredit card. Mahal? Jangan risau ada installment sehingga 18 bulan.

Nantikan Part 2

3 comments:

  1. Replies
    1. Cikgu Ana,
      Kita dah update awak..jangan lupa baca tau! Hiks.

      Delete
  2. Good sharing. KPJ Pusat Pakar Mata Centre for Sight now available a type of Lasik call ReLEx SMILE. It will carve out a small piece of tissue called a lenticule in the cornea, which is removed through a small keyhole incision (about 2.5mm to 4mm). See a blog feedback at:
    http://kidbuxblog.com/kpj-pusat-pakar-mata-centre-for-sight/

    ReplyDelete