Translate

No-No-NO!

Mari Mendaki Bukit Keluang



Lepas kahwin dengan suami (jiran sebelah rumah tok), baru ku tahu ada pantai di Besut nama Bukit Keluang. Kesian kan. Hihiks. Yerla dulu masa dengan family balik kampung hanya beberapa kali setahun. Pastu balik kejap-kejap. Hari ini ada...esok dah tiada. Asal balik dah tentu ziarah saudara mara lebih utama. Pastu bila masanya nak berjalan cari tempat-tempat menarik. Nan hado la jawabnya. Tak sempat! Semua nak cepat.

Lepas lapan (8) tahun kahwin baru ada peluang mendaki Bukit Keluang. Sebelum ni sekadar jalan-jalan hirup udara petang dengan adik-adik ipar dan makan sate ikan di gigi pantai Bukit Keluang. Idea memanjat ni pun datang dari abah (fil) sebenarnya. Syok ja dengar story mory abah bawa budak-budak sekolah naik Bukit Keluang. Kalau budak sekolah boleh naik, dah sah2 track mendaki selamat! InshaAllah Allah jaga kita.

Abah cakap jom! Mari mendaki Bukit Keluang! Lepas Subuh squad G. E. R. A. K. Apa lagi semangat lah kami laki bini bila abah join sekali. Jadi tourist guide. Hehehe. Korang ingat kiteorang bawak balik ke kelengkapan memanjat? Memang tidak. Semua kami pinjam umi abah punya. LOLS. Seluar track size XL (pasrah!). Stokin kasut semua pinjam. Mujurlah ada kasut sukan size 8! Pssstttt siapa punya? Entah.....korang...Kak Azie pinjam kasut tau! Tudung belasah warna purple gelap (nasib baik ada tudung sarung). Baju tu actually baju tidur lengan panjang. Belasah jugak. Purple dan merah memang tidak sesuai bergabung. Color combo memang kelaut!

Esok pagi, lepas Subuh memang kiteorang gerak. Hari masih gelap. Nampak tak semangat di situ. Sebelum panjat abah singgah kedai makan pagi dulu. Makan nasi lemak, roti paung panas-panas cicah Teh 'O' panas. Fuhhh marvelous. Kami singgah beberapa kedai jugak. Yang nyata semua masih belum berniaga sebab matahari masih sembunyi. Inilah the one & the only gerai yang buka. On the way nak ke pantai Bukit Keluang memang jumpa gerai ini di belah kiri jalan. Kenyang perut senang hati nak memanjat. 

Menurut abah, ada 2 pilihan track laluan mendaki Bukit Keluang ni.

1. Jalan depan (bertangga dan tak jauh dari pantai).

2. Jalan belakang. Kena jalan kaki sikit lebih kurang 900m dari laluan pertama tadi. Mata sila fokus. Atas jalan raya banyak taik lembu!

Abah, parking kereta depan tangga. Tapi naik dari jalan belakang (track ke-2). Nanti turun bukit ikut jalan depan (track pertama). Terus masuk kereta balik. Bijak kan abah! 

Dari bawah sampai ke puncak lebih kurang 2.57km dan mengambil masa selama 85 minit (1 jam 25 minit) termasuk dengan sesi berehat hilangkan peluh dan ambil gambar di puncak). Rasanya yang muda mudi tu mesti laju jah naik. Kami ni semput. Stamina kelaut. Lama dah mereput kat rumah tak beraktiviti.

Macam-macam perangai orang yang memanjat. Budak-budak hingusan selamba naik bukit dengan selipar. Akar dahla berselirat. Tunggul kayu bersepah. Ish kalau apa-apa jadi macam mana? Takde petugas tau di Bukit Keluang ni. Dah naik pun FREE. Pandai-pandaila jaga diri sendiri. Pak budak ada yang memanjat sambil dukung baby. Ish gigihnya. Hatiku berdeborrr tengok. Ada makcik berpakaian seolah-olah nak bersiar di lake garden. Berselipar flip flop. Fuh. Masing-masing power. Memang power. Tapi ada juga yang berhenti dah muntah. Bukan kanak-kanak tau tapi orang dewasa!

Tips memanjat Bukit Keluang. Naik ikut track 2. Turun ikut track 1. Track 1 jalan dia mmemang pergh! Tegak. Pastu memang berpaut pada akar-akar kayu. Yang tak biasa panjat memang boleh muntah. Track 2 lebih landai, santai dan relax. Masa turun je kena hati2 di track 1. Memang curam dan menjunam. 


Sampai bawah memang ketibas. Baju basah berjeruks. Sekian sahaja pengalaman mendaki Pantai Bukit Keluang. Oh nak share Azie perhatikan kawasan ni tidak dijaga rapi. Persekitaran kotor. Air hujan bertakung tak tau nak mengalir ke mana. Atas jalan bersepah taik lembu. Sayang sangat. Kalau kerajaan Terengganu pelihara, jaga dan cantikkan kawasan ni mesti popular & menjadi tarikan pelancong. Memang seribu kali sayang. 

InshaAllah moga-moga list memanjat bukit mendaki gunung di bawah ni makin bertambah 😍

✔️ Bukit FRIM
✔️ Bukit BROGA
✔️ Bukit Keluang
✔️ Mount Hallasan

Sekian.

Kakak mendaki secara kecil-kecilan sahaja & semput mendaki


1 comment:

  1. Wahh! Teringin jgk nak mendaki tp dh x ada 'kaki' huhhu

    ReplyDelete