Translate

No-No-NO!

Drone Cara RARE Ambil Gambar@Video


Assalamualaikum dan Selamat pagi Malaysia =)


Gais, pernah dengar DRONE? Kebelakangan ini kita selalu dengar perkataan DRONE sentiasa meniti di bibir-bibir penggila  penggemar gajet. Baru-baru ini viral sekejap isu DRONE kerana ambil gambar kapal terbang mendarat di Klia. No-no-NO!


What is drone?
"A drone, in a technological context, is an unmanned aircraft. Drones are more formally known as Unmanned Aerial Vehicles (UAV). Essentially, a drone is a flying robot. The aircraft may be remotely controlled or can fly autonomously through software-controlled flight plans in their embedded systems working in conjunction with GPS. " - techtarget.com


Apa itu DRONE?
Senang cerita, DRONE adalah pesawat tanpa pemandu. Dikendali secara jarak jauh menggunakan remote control. Drone dilengkapi dengan kamera, video, infra merah, GPS, sensor dan sebagainya.



Biasanya DRONE digunakan untuk operasi ketenteraan tapi bermula tahun 2013 DRONE mula digunakan untuk tujuan komersial. Contohnya akhir 2013 , Amazon mengumumkan rancangan untuk menggunakan pesawat untuk penghantaran barang yang  tidak terlalu jauh destinasinya. Perkhidmatan itu, dikenali sebagai Amazon Prime Air untuk penghantaran dalam lingkungan 10 batu daripada pusat kawalan. masa yang diambil hanya 30minit sahaja.



Ok parcel ni takde Air, makanya ia tidak menggunakan DRONE =P
2 minggu tunggu akhirnya tiba jua dari US
menggunakan DHL sajaaaaaa


Chris Anderson , Editor -in- Chief majalah Wired, bersara pada penghujung 2012 untuk tumpukan kepada syarikat pesawat peribadinya, Robotik 3D. Pesawat peribadi inilah yang mula menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Biasanya sering digunakan untuk fotografi udara.


Drone fotografi mula digunakan secara meluas terutama di US. Kini mendapat tempat di hati rakyat Malaysia kerana mudah dimiliki di Malaysia. Kelebihan mengambil gambar atau video menggunakan drone adalah dapat mencapai ketinggian atau sudut yang sukar dilakukan oleh jurufoto.


Peralatan drone kini lebih kecil, ringan, stabil, mampu milik dan boleh dikendalikan oleh sesiapa sahaja. 


"Eye in the sky"





Mujur tak keluar jemur kain time-time ni. Pheww!


Sekarang ni dah tak rare selfie guna monopod. GOPRO pun dah ramai yang ada. Meh kita guna drone pulak. Baru RARE =P


Yang mana satu jadi pilihan hati? di bawah ini; 

Kredit: Google


atau;


Kredit: Google

Tiba-tiba rasa TERUJA nak ada DRONE. Nak bawak pergi TRAVEL kononnya.

Harga? Lesen? Jomlahhh kita explore!

Till then bai-bai. Nanti kita sambung pasal drone ni.



No comments:

Post a Comment