Translate

No-No-NO!

Resepi Lasagna Mudah & Ringkas!


Assalamualaikum & Salam Ramadhan Kareem 1436H





Alhamdulillah kan! Sedar tak sedar sudah enam hari kita berpuasa di bulan Ramdhan. Ok, terus dipendekkan cerita, menjelang jam 5-6-7 petang, semua berasak mengupload juadah iftar masing-masing. Buka FB pun menu iftar. Buka IG pun menu Iftar, buka wasap pun menu iftar. Betul tak? Begitu sekali kan kemeriahan Ramadhan. Macam-macam menu keluar, yang tradisonal, yang kebaratan, yang ala Chinese... fuhhh, meleleh tau tengok juadah iftar masing-masing. Cobaan!

Hari ni azie nak share cadangan resepi untuk moreh! Moreh kita hari ini agak kebaratan. Tak lain dan tidak bukan Mrs Lasagna. Beli di butik vendor, cinonet sangat. Celah gigi aje. Tak puas makan nanti. Sudahnya jom le kita buat sendiri. Raaamai yang boleh makan. 




Bahan-bahan untuk filling

500 gram daging cincang
1 biji bawang besar dan 4 ulas bwg putih di cincang
1 botol sos tomato segera
Cendawan slices
Spices -Thymes, Oregano, Mixed Herbs, Blackpepper)
Sekotak Kepingan Lasagna

Bahan-bahan untuk white sauce

5 sudu butter
3 sudu tepung gandum
500 ml susu full milk
4 keping cheesedale
Sepaket mozarella cheese


Cara-cara masak filling:

1. Tumis bawang yg di cincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging. Masak sehingga warna kusam.
2. Masukkan sebotol sos tomato segera ke dalam daging dan kacau. Masak sehingga daging empuk. 
3. Perasakan dengan garam dan spices yang anda ada. 



Cara-cara masak white sauce:

4. Untuk masa white sauce, Cairkan butter dalam pan. Kemudian masukkan 3 sudu tepung dan kacau sehingga tidak berketul2.
5. Masukkan susu sehingga nak mendidih dan kemudian masukkan 4 keping cheesedale (dipatah-patahkan supaya mudah cair). Kacau hingga sebati dan tutup api.
6. Celup kepingan lasagna dalam air dalam beberapa saat je. Tak perlu lama 
7. Susun kepingan lasagna-sos daging-white sauce-tabur cheese- dan urutan yg sama hingga habis. Akhir sekali taburkan cheese atasnya. 
8. Bakar suhu 160 darjah celcius semalam 30 ke 40 minit bergantung pada oven dan saiz bekas lasagna anda.

White sauce in the making. Sesambil tu meh kita selawat-selawat sikit bagi sedap lasagna ni :)

Susun ikut turutan; kepingan lasagna - filling - white sauce- mozarella cheese

Lasagna daging yang dah siap dibakar garing gitu



Selamat berbuka & mencuba! :)


4 comments:

  1. kalau masukkan dalam microwave bleh x?

    ReplyDelete
  2. sis mohon share resepi ya. tq

    ReplyDelete
  3. Masukkan kepingan lagsana tanpa perlu rebus ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan dah celup dalam air. Itu mesti celup dalam air yg dah dipanaskan

      Delete