Cubaan pertama masak pasta telur masin untuk potluck Aidilfitri 2017 di rumah Mekwa. Misi berjaya! My spaghetti telur asin sedap :D 9 bulan kemudian yakni hari ini baru berpeluang berkongsi resepi. Serious memang mudah, simple dan pantas! Memang sesuai sangat untuk majlis-majlis potluck.
Bahan-Bahan
Sebungkus spaghetti
1 tin susu sejat Ideal
Beberapa sudu buttercup
2 biji telur masin yang sudah direbus
2 kiub ayam
Cili hijau
Cili merah
Bawang putih
Daun kari
Seafood seperti udang dan sotong
In the making of 'pasta with salty egg sauce'
Bahan-bahan siap disediakan. Tinggal nak masak! Cili hijau petik je dari pokok. Daun kari pun gunting dari pokok. Purely fresh from garden :D
Cara masak spaghetti telur asin sedap
1. Rebus spaghetti (al dente)
Cara rebus spaghetti al dente: Panaskan air dalam pot. Letak sedikit garam. Letak sedikit olive oil (untuk elakkan spaghetti melekat). Air mendidih masukkan spaghetti. Lebih kurang 6-7 minit tengok dan rasa (firm di luar lembut di dalam). Kemudian angkat dan tapis air. Taburkan sedikit garam, sedikit olive oil dan sedikit black pepper. Gaul rata. Siap & letak tepi!
2. Masukkan sedikit buttercup. Biar cair. Masukkan udang. Udang masak terus angkat. Jangan biar lama nanti hilang juicy. Kemudian masukkan sotong pulak. Pun jangan lama. Nanti liat. Bertukar rupa je terus angkat. Letak tepi!
3. Tambah sedikit lagi buttercup. Bila cair terus masukkan bawang putih. Naik bau masukkan daun kari, 2 kiub ayam, cili. Kemudian masukkan telur masin yang dihancurkan. Gaul rata.
4. Masukkan 1 tin susu sejat. Gaul rata. Kemudian masukkan spaghetti. Dah naik wap sikit boleh masuk udang dan sotong tadi. Tabur chilli flakes. Gaul rata. Tutup api. SIAP!
Bon appetite!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan