Translate

No-No-NO!

#13 Azie Azif Umrah Makkah Madinah Nov 2016 : Masjid Nabawi (Part 11)


Assalamualaikum. Korang teringin tak pergi Masjid Nabawi? Ustazah cakap jika kita di Masjid Nabawi, kita beri salam kepada Rasulullah, salam kita sampai terus kepada Rasulullah. Selain dari Masjid Nabawi, salam kita akan dibawa dan disampaikan oleh malaikat kepada Rasulullah.

Masjid Nabawi merupakan antara masjid tercantik di Madinah. Masjid ini dibangunkan oleh Nabi Muhammad SAW. Juga merupakan masjid kedua terbesar di dunia selepas Masjidil Haram di Mekah. Masjid Nabawi memang sangat besar dan luas. Oleh sebab itu ia mempunyai banyak pintu. Ada 24 pintu masuk kesemuanya.

Rindu pada azan Masjid Nabawi. Kalau nak tahu lepas azan dan nak tunggu iqamat sangat-sangat-sangat lama. Seronok rasanya dapat peluang solat berjemaah dan berimamkan Imam Masjid Nabawi. Bacaan yang merdu dan sedap untuk halwa telinga. Lepas solat fardu tiada bacaan doa. Terus ada solat jenazah. Solat jenazah sentiasa ada. Mostly setiap waktu. 

Sempat merasai pengalaman berbuka puasa pada hari Isnin bersama jemaah wanita di Masjid Nabawi. Sebenarnya hari tu tak puasa sunat pun. Kebetulan lepas Asar memang plan tak nak balik hotel dan mahu stay sampai Maghrib. Masa ini lah diajak berbuka puasa oleh wanita arab bersama-sama jemaah wanita lain daripada pelbagai negara untuk berbuka puasa bersama-sama. Satu group wanita tempatan ini bentang saprah plastik, agih2 kan makanan iaitu kurma lubana(kurma khusus untuk wanita), air mineral, roti bulat arab yang besar, rempah arab dan yougurt masam. Simple & berkhasiat hidangan berbuka orang Arab. Berbeza dengan cara berbuka orang kita di Malaysia.

Selain itu, dapat saksikan kubah Masjid Nabawi bergerak dan terbuka. Awalnya Azie pun tak perasan sebab senyap dan tiada bunyi langsung. Wanita arab sebelah Azie yang tunjukkan. Teruja betul dapat tengok kubah cantik yang indah dan besar tu bergerak. Udara luar yang sejuk terus menerpa masuk. MashaAllah suasana tu priceless.

Azie juga sempat melihat payung gergasi yang dikatakan setiap satu berharga 1.5 juta ini tertutup. Amahzing! 

Kalau nak beli souvenirs, 'Gift Shop Madinah' ada di pintu 1. Boleh beli sejadah yang corak seakan-akan corak karpet Masjid Nabawi (merah) dan Raudhah (hijau). Harga berpatutan. Hanya 260 Riyal. Kami tak beli sejadah di sini sebab dah borong banyak sangat sejadah di Mekah. Pastu beli sejadah muka pulak sebagai cenderamata untuk keluarga dan kawan-kawan. Berat sejadah tu sahaja MashaAllah berkilo-kilo.

Indahnya sunset / matahari terbenam / Maghrib di Masjid Nabawi


Malam yang penuh dengan lampu-lampu indah menerangi suasana Masjid Nabawi. Masjid Nabawi sentiasa istimewa di hati :D




Cantiknya payung gergasi ini. Kalau pergi Madinah bolehla menyaksikan pemandangan ini dengan mata sendiri. Payung gergasi ini setinggi 20 meter. Teruja dapat rekod video payung tertutup dari awal sampai habis. Prosesnya lebih kurang 3 minit. Payung ini terbuka dan tertutup secara automatik. Terbuka sebelum Subuh dan tertutup sebelum Maghrib.





Masjid Nabawi mempunyai 10 buah menara masjid.

Terdapat banyak kubah dan kubah hijau itulah terletaknya makam Nabi Muhammad SAW

Berlatarbelakang Kubah Hijau Masjid Nabawi


Terdapat 27 buah kubah di Masjid Nabawi yang biasanya dibuka setelah selesai solat subuh dan solat asar bagi memberi pencahayaan semulajadi di dalam masjid dan untuk peredaraan udara. Kubah ini terbuka secara automatik.

Kekanda saya pun berpeluang berbuka puasa bersama jemaah di dalam Masjid Nabawi


Azie dapat mineral water, kurma lubana (kurma wanita). First time makan. MashaAllah keras macam batu! Tapi surprisingly habis makan. Hihi. Yougurt masam dan rempah arab untuk dibancuh dengan air panas. Tapi Azie makan dengan roti. I like. Sedapp. Juadah berbuka puasa.

Pintu masuk masjid untuk wanita

Sesiapa yang dah pernah sampai, pasti ada rasa rindu. Moga kita semua berpeluang lagi pergi ke sini



2 comments:

  1. Jzzk sis ats sharing sis sms buat umrah. dh abih baca sampai part 13. byknye ilmu dpt. dah dapat terbayang suasana n keadaan di sana. smg Allah izinkan dan permudahkan sy dan parents ke sana ramadhan nanti inshaAllah. Syukran jazilan sis azie :)

    ReplyDelete
  2. Tq sis.. byk ilmu yg boleh dimanafaatkn.semoga Allah swt izinkn dan permudahkn urusan akak, suami, mak, mak mentua dan adik ke sana disember nanti. Syukran jazilan sis azie ��

    ReplyDelete